Tanden bleken

Mooie witte tanden en een stralende lach, dat wil iedereen. Helaas heeft niet iedereen van nature zulke witte tanden. Met een bleekbehandeling kunnen tanden witter worden gemaakt.

Een stralende glimlach is belangrijk. In sommige situaties kan het zijn dat verkleurde tanden ervoor zorgen dat u minder breed durft te lachen. Door uw tanden te bleken, kan dit veranderen.Voorafgaand aan het bleken worden de tanden en kiezen uitgebreid gereinigd. Vervolgens krijgt u uitleg met betrekking tot het bleken en bepalen wij de huidige kleur van uw tanden. Ook zullen wij een of meerdere lichtfoto’s van uw gebit maken.

Niet alle tanden hebben dezelfde kleur

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen zelfs bruine of grijzere tanden. Tanden en kiezen hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand of kies sterk af van de rest.

Tandbeen en glazuur bepalen hoe wit jouw tanden zijn

Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak geler.

Verkleuring van het gebit

Door het drinken van koffie, thee, rode wijn en andere voedingsmiddelen kunnen kleurstoffen de tand binnendringen. De tanden gaan er dan donkerder uitzien. Ook roken veroorzaakt verkleuringen. Bovendien kunnen uw tanden steeds donkerder worden naarmate u ouder wordt.

Tanden bleken op een veilige en verantwoorde manier

Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Onveilig tanden bleken kan uw gebit en mond beschadigen. Laat uw tandarts of preventie-assistente eerst beoordelen of bleken voor u zinvol is en welke methode het meest geschikt is.

Methode 1

U krijgt een pakket uitgereikt waarin alle benodigde materialen zitten voor het bleken voor 14 dagen. Vervolgens voert u de bleekbehandeling zelf uit. Twee weken later bepalen wij de bereikte kleur en bespreken we of u tevreden bent met het resultaat.

Methode 2

U heeft een afspraak bij ons in de praktijk waarbij u tanden gebleekt zullen worden middels een bleekgel. Een week later wordt een afspraak voor nacontrole ingepland of het gewenste resultaat bereikt is.

Het bleken van tanden en kiezen volgens de richtlijnen vanuit de tandheelkunde is niet schadelijk.

 

KNMT KRT Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) NVM-mondhygiƫnisten