Facings

Facings kunnen uw gebit verfraaien. Wilt u mooie witte tanden? Een afgebroken tand laten repareren? Of wenst u het spleetje tussen uw voortanden te sluiten? Dan kunnen facings voor u een oplossing zijn.

Wat zijn facings?

Facings zijn laagjes tandkleurig vulmateriaal van composiet of schildjes van porselein die op de tand geplakt worden. De tandarts kan hiermee de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij met facings spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden herstellen.

Hoe voelen facings aan?

Facings voelen net zo aan als echte tanden, al kan het zijn dat u er in het begin even aan moet wennen. Als uw tanden met behulp van facings langer zijn gemaakt kan praten in het begin wat problemen geven. Als de vorm van uw tanden erg veranderd is, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Eten met facings

Met facings kunt u alles gewoon eten, maar met sommige dingen moet u wel extra voorzichtig zijn. Als u op harde dingen bijt, zoals zuurtjes, nagels of pennen, kunnen de facings beschadigen. Uw tanden als gereedschap gebruiken, bijvoorbeeld om plakband af te scheuren, is dan ook zeker af te raden.

Wat kosten facings?

De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat de tandarts gebruikt. Een facing van composiet is goedkoper dan een facing van porselein.

Facings onderhouden

Facings hebben geen extra onderhoud nodig. Wel moet u zoals altijd het gebit goed schoonhouden. Dat betekent: poetsen met een zachte (elektrische) tandenborstel en regelmatig de ruimte tussen de tanden goed reinigen met een tandenstoker of rager.

KNMT KRT Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) NVM-mondhygiƫnisten