Implantologie

Wanneer er tanden of kiezen ontbreken, biedt implantologie de uitkomst. Door middel van implantaten kunnen wij een vastzittende oplossing creëren. We brengen u graag op de hoogte van de verschillende soorten implantaten en behandelingen.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die we in het kaakbot plaatsen. De meeste implantaten zien eruit als een schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot makkelijk aan hecht.

Bij Minto Tandzorg werken wij enkel met wetenschappelijk ondersteunde A-merken, namelijk het Camlog implantaat.

Een betrouwbare oplossing

Implantaten worden al ruim veertig jaar gebruikt en sinds begin jaren ‘80 ook in Nederland. Inmiddels zijn de materialen en technieken enorm verbeterd. Daardoor is dit één van de meest zekere oplossingen op het gebied van mondzorg. Het succespercentage ligt zelfs boven de 95%. Wel geldt een iets lager percentage bij bijvoorbeeld rokers, diabetici en patiënten met reumatoïde artritis. Ook dient het tandvlees gezond te zijn. Indien er sprake is van actieve parodontitis (tandvleesziekte) wordt een implantaat door uw tandarts of mondhygiëniste afgeraden.

Eén-fase en twee-fasen implantaten

Tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen implantaten. De eerstgenoemde plaatsen we in één behandeling en bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode vervaardigen we hierop een kroon, brug of kunstgebit.

Bij een twee-fasen implantaat plaatsen we in de eerste fase het implantaat deel in het bot en bedekken we het vervolgens weer met tandvlees. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase waarbij we op het ingegroeide implantaat een zogenaamd (healing) abutment plaatsen. Na een aantal weken wordt op dit verbindingselement een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd.

De mogelijkheden

Binnen de implantologie zijn diverse oplossingen mogelijk, namelijk:

  • Het vervangen van een enkele tand;
  • Een brug of kroon op meerdere implantaten plaatsen;
  • Een zogenaamd klikgebit (in het Nederlandse zorgstelsel vaak vrijwel volledig vergoed) in de tandeloze kaak;
  • Vaste oplossingen op meerdere implantaten;

Het voortraject

Voorafgaand aan de behandeling onderzoeken we of er voldoende ruimte, bot en gezond tandvlees aanwezig is om de implantaten te kunnen plaatsen. Hierbij maken we röntgenfoto’s en nemen we een vragenlijst over uw gezondheid af. Soms maken we ook gebitsscan om een proefopstelling te maken. Aan de hand hiervan kan de tandarts een behandelplanning en kostenbegroting opstellen.

Het behandeltraject

Afhankelijk van het type behandeling moet een implantaat gemiddeld tien tot twaalf weken vastgroeien. In de tussentijd vervaardigen we vaak een tijdelijke oplossing. Daarna realiseren we de definitieve oplossing: kronen of een prothese. Ook hierbij geldt: hoe uitgebreider de oplossing, hoe langer het behandeltraject.

KNMT KRT Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) NVM-mondhygiënisten